KAMERE ZA VIDEO NADZOR

Koja je uloga kamera za video nadzor? Koje su cene kamera za video nadzor? Koje su karakteristike kamera za video nadzor? Pokušaćemo što detaljnije da Vam damo odgovore na sva pitanja vezana za kamere, kako bi pre nego što se odlučiute za ugradnju video nadzora bili dobro informisani.

kamere za video nadzor

Pre nego što se osvrnemo na same specifikacije kamera, postoje:

Analogne HD kamere za video nadzor povezuju se sa DVR snimačem preko koaksijalnog kabla RG59 sa BNC konektorima, ili preko mrežnog UTP kabla sa RJ45 konektorima. Više o kablovima za video nadzor pogledajte ovde.

Za razliku od analognih kamera, IP kamere za video nadzor se povezuju sa NVR snimačem isključivo UTP kablom, jer kako im i ime kaže rade na principu Internet Protokola.

WiFi kamere takođe rade preko Internet Protokola ali koriste bežičnu vezu za povezivanje.

Prema obliku, kamere možemo podeliti na dome kamere, bullet kamere, ptz kamere (pan, tilt, zoom), box kamere, cube kamere.

Video nadzor kamere mogu imati fiksni objektiv, ili varifokalni obejktiv. Fiksni objektiv se ne može pomerati (štelovati), dok kod varifokalnog objektiva ručno podešavamo ugao gledanja, odnosno šitinu slike i zoom.

REZOLUCIJA KAMERA ZA VIDEO NADZOR

U zavisnosti od potreba obezbeđenja objekta imamo kamere za unutrašnju montažu i kamere za spoljnu montažu. Unutrašnje kamere su obično u plastičnom kućištu, dok su spoljne kamere u metalnom antivandal kućištu, otporne na sve vremenske uslove. Kada je u pitanju rezolucija kamera za video nadzor, ona se ogleda u megapikselima (raniji modeli kamera sa lošijom rezolucijom izražavali su se u TV Linijama TVL). HD kamere za video nadzor imaju rezoluciju od 1 megapiksela (MP), dok je rezolucija Full HD kamera za video nadzor od 2 MP pa na više. Tako imamo kamere od 3MP, 4MP, 8MP, što već prelazi u 4K rezoluciju.

rezolucija kamera za video nadzor

 

CENE KAMERA ZA VIDEO NADZOR

Cene kamera za video nadzor kreću se u proseku od nekih 20-ak eur pa naviše. Cena zavisi od tipa kamere, namene kamere, objektiva i rezolucije kamere. Najpovoljnije cene kamera za video nadzor jesu kod plastic dome kamera koje se ugrađuju unutar objekta, i za razliku od antivandal kamera koje su u metalnom kućištu, one su u plastičnom kućištu. U praksi, najskuplje kamere jesu PTZ kamere za video nadzor. Neki od najprodavanijih modela kamera jesu Bullet kamere kao i Dome kamere u HD i Full HD rezoluciji.

IZBOR KAMERE ZA VIDEO NADZOR

Kada se odlučite za video nadzor, jako je bitno kakvu opremu ćete izabrati. Kako izabrati kamere za video nadzor? U zavisnosti od objekta koji treba da se pokrije video nadzorom predlažemo najbolje rešenje kamera. Bitni faktori koji utiču na kupovinu kamera jesu:

Rezolicija kamere

Da li je vodootprona kamera?

Da li je kamera sa IR diodama za noćno snimanje?

Da li je fiskni ili varifokalni objektiv?

Da li kamera ima motorizovan objektiv?

Da li je potrebno da kamera bude upadljiva ili diskretna?

Da li kamera treba da bude u antivandal kućištu?

Da li kamera treba da snima neke specifične delove (novčanice, kasu, pametna detekcija lica…)

NAMENA KAMERA ZA VIDEO NADZOR

Kamere za video nadzor u današnje vreme imaju veliku primenu. Spoljašnje kamere se koriste da obezbede perimetar nekog objekta, odnosno sve ono što se događa oko objekta, do samog ulaza u obejekat. Unutar objekta se postavljaju kamere za unutrašnju montažu koje snimaju bukvalno sva dešavanja od samog ulaska u obejkat i sva dešavanja u samom objektu. Jako je bitno da spoljna i unutrašnja kamera koje se nlaze na ulazu/izlazu objekta budu sinhronizovane, odnosno da nema mrtvog ugla.

en_USEnglish
en_USEnglish